Χλαμύδα - β' έκδοση

Ακριβώς δέκα χρόνια μετά την πρώτη έκδοση, το κινηματογραφικό λεξικό ΧΛΑΜΥΔΑ του Άγγελου Πολύδωρου επανακυκλοφόρησε φέτος από τις Εκδόσεις Αμαρυσία, εμπλουτισμένο με νέες ταινίες, αλλά και πρόσθετο υλικό σ’ αυτές που υπήρχαν στην πρώτη έκδοση.
Ταινίες που ανήκουν στην κατηγορία που το Hollywood ονόμασε Sword and Sandal Movies, ενώ η γαλλική διανόηση του ‘50 μετονόμασε σε Peplum (Χλαμύδα, στα Ελληνικά).
Πρόκειται για ταινίες, που αποτύπωσαν (και συχνότερα διαστρέβλωσαν) την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία και ιστορία όπως:. Ηρακλής, Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες, Ο Τρωικός Πόλεμος, Οδύσσεια, Μέγας Αλέξανδρος, Μασίστας, Σπάρτακος, Ιούλιος Καίσαρ, Κλεοπάτρα, Ο Χιτών, Οι Δέκα Εντολές, Ο Δημήτριος και οι Μονομάχοι, Οι Τελευταίες Μέρες της Πομπηίας.
Υπάρχει κάποιος που να μην θυμάται ή να μην έχει δει, έστω στην τηλεόραση, μία από τις παραπάνω ταινίες των μέσων του 20ού αιώνα; Ή μήπως να μην έχει δει τις ταινίες Ο Μονομάχος (2000), 300 (2006), Τελευταία Λεγεώνα (2007), Αθάνατοι (2011), Φωτιά Πάνω Από την Πομπηία (2014), Μπεν Χουρ (2016) των τελευταίων ετών;
Όλες αυτές οι ταινίες και πολλές άλλες, που άφησαν τη σφραγίδα τους –έστω και ως cult movies- στην ιστορία του κινηματογράφου, αποτελούν το περιεχόμενο του λεξικού ΧΛΑΜΥΔΑ, που επανεκδόθηκε πρόσφατα.

Στην εμπλουτισμένη δεύτερη έκδοση περιλαμβάνονται:
•    Μια σύντομη ιστορία της εξέλιξης του είδους από το 1897 μέχρι το 2020.
•    Πλήρης αλφαβητικός κατάλογος ταινιών με τεχνικά στοιχεία, βασικούς συντελεστές, υπόθεση και σχόλια.
•    Πάνω από 270 φωτογραφίες, αφίσες και στιγμιότυπα από τα γυρίσματα ταινιών.
•    Βιογραφικά σημειώματα των σημαντικότερων σκηνοθετών του είδους.
•    Συνοπτικό ευρετήριο όλων των τίτλων (ελληνικών και ξένων) με τους οποίους έχουν προβληθεί κατά καιρούς οι ταινίες.

Γράφτηκε για το λεξικό: «Το ευαγγέλιο της Χλαμύδας (...) Ένας οδηγός ταινιών με ήρωες της μυθολογίας της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης από τα πρώτα χρόνια του σινεμά (…)» (Γιάννης Ζουμπουλάκης «Το Βήμα της Κυριακής»).

Λίγα λόγια για το συγγραφέα: Ο Άγγελος Πολύδωρος, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου μελέτησε δημοσιογραφία και κινηματογράφο.  Η πρώτη του εργασία ήταν οικονομικός προϊστάμενος σε μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό. Στη δημοσιογραφία μπήκε το 1987 και κριτική κινηματογράφου άρχισε να γράφει το 1990, ενώ από το 2011 συνεργάζεται και με το myfilm.gr 
 
Στην εφημερίδα «Αμαρυσία» πέραν του σχολιασμού και της παρουσίασης ταινιών έχει γράψει πολλά ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα και έρευνες («Ιστορία της Επιστημονικής Φαντασίας», «Τζέιμς Μποντ & Παγκοσμιοποίηση», «Λογοκρισία & Ελληνικός Κινηματογράφος» κ.ά.) Η «Χλαμύδα» είναι η πρώτη του μεγάλη έρευνα, που επανεκδίδεται. 

INFO
Σελίδες: 280 / Σχήμα 14Χ21 εκ. / Εξώφυλλο: Μαλακό / ISBN: 978-960-88260-7-6 / Τιμή: 25 ευρώ / Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Αμαρυσία / Ταχ. Δ/νση:  Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27, 15124 Μαρούσι / Τηλ: 2108066485, 2108066507 / e-mail: info@amarysia.gr
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ εβδομαδιαία εφημερίδα, κυκλοφορεί από το 1965 κάθε Σάββατο σε 25.000 φύλλα και καλύπτει όλα τα Βόρεια Προάστια της Αττικής. Αποστέλλεται ταχυδρομικά σε συνδρομητές και επίσης διανέμεται σε επιλεγμένα σημεία: σταθμούς μετρό, επιχειρήσεις, τράπεζες, δήμους, ΚΕΠ, αθλητικά κέντρα και άλλους δημόσιους και δημοτικούς φορείς των Βορ. Προαστίων.
Η Καθημερινή ΑΜΑΡΥΣΙΑ κυκλοφορεί από το 1996, σε 5.000 φύλλα, με τοπική ύλη ανά περιοχή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο