Ο αετός της αυτοκρατορίας - The Eagle of the Ninth)

Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ, 2011 
Σκηνοθεσία: Kevin Macdonald
Με τους: Channing Tatum, Jamie  Bell, Donald Sutherland, Mark Strong, Tahar Rahim, Denis O'Hare, Dakin Matthews, Douglas Henshall, Ned 
Σενάριο:  Jeremy Brock, Rosemary Sutcliff
Μουσική: Atli Örvarsson

Βρισκόμαστε στα 140 π.Χ. και 23 χρόνια μετά την εξαφάνιση της 9ης Λεγεώνας στα βουνά της Βρετανίας ο νεαρός Εκατόνταρχος Marcus (Τσάνινγκ Τέιτουμ), φτάνει από τη Ρώμη για να λύσει το μυστήριο του θανάτου του πατέρα του και να αποκαταστήσει τη φήμη του ως διοικητή της 9ης Λεγεώνας.
Συνοδεύεται μόνο από τον Άγγλο σκλάβο του Esca (Τζέιμι Μπελ) και ταξιδεύει από το Τείχος του Αδριανού στα ανεξερεύνητα υψίπεδα της Καληδονίας για να αντιμετωπίσει τις άγριες φυλές της, να γαληνεύσει τη μνήμη του πατέρα του και να ανακτήσει το χαμένο έμβλημα της εξαφανισμένης λεγεώνας, τον Αετό της Αυτοκρατορίας.
Η ταινία βασίζεται στο ιστορικό μυθιστόρημα της Rosemary Sutcliff, με τίτλο «The Eagle of the Ninth» γραμμένο το 1954 και είναι το πρώτο από μια σειρά βιβλίων, που αφορούν Ρωμαίους και Βρετανούς στα Ρωμαϊκά χρόνια.
Για την ιστορία, πρέπει να αναφερθεί ότι ο σκηνοθέτης ξεκίνησε ως ντοκιμαντερίστας και το 1999 κέρδισε το Όσκαρ με το ντοκιμαντέρ για την τρομοκρατική επίθεση στους Ολυμπιακούς του 1972.
Η ταινία συγκέντρωσε μέτριες κριτικές και όχι άδικα, διότι ενώ το σενάριο πατάει σε γερό μυθιστόρημα, δεν κρατά το ενδιαφέρον του θεατή και με τη συμβολή της χαλαρής σκηνοθεσίας κάνει «κοιλιά». Παράλληλα, όπως εξελίσσεται η ιστορία, το τέλος της είναι προβλέψιμο και οι ανατροπές αντί να αιφνιδιάζουν έρχονται ως αναπόφευκτες.
Οι ερμηνείες δεν πείθουν και οι μάχες, με τη συμβολή και της σχετικά σκοτεινής εικόνας, νομίζεις ότι είναι αναίμακτες, παρά το γεγονός ότι οι «βάρβαροι» της ταινίας από άποψη εμφάνισης είναι πολύ σκληροί και προβαίνουν σε εξαιρετικά αποκρουστικές σκηνές, γεγονός που χαρακτήρισε την ταινία ακατάλληλη σε ορισμένες χώρες.
Το γλαφυρό της υπόθεσης είναι, ότι οι δύο πρωταγωνιστές, που υποδύονται τα σκληροτράχηλα παλικάρια, κατά το παρελθόν έχουν υποδυθεί χορευτές: ο Τσάνινγκ Τέιτουμ στο «Step up» (2006) και ο Τζέιμι Μπελ στο «Γεννημένος χορευτής» (το 2000).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χλαμύδα - β' έκδοση