Όταν ξυπνούν οι αναμνήσεις

Χρήστος Φωιάδης, Αμαρυσία 10ης Δεκεμβρίου 2011, με τίτλο «Όταν ξυπνούν οι αναμνήσεις»:
«Επιτέλους ήρθε στα χέρια μου ο θεματικός κατάλογος ταινιών "ξίφους και σανδάλων", που επιμελήθηκε συστηματικά ο συνάδελφος και φίλος Άγγελος Πολύδωρος. Πρέπει να παραδεχτώ ότι η έκπληξή μου ήταν ευχάριστη, τόσο σε ό,τι αφορά την εμφάνιση όσο και το περιεχόμενο.
Διαβάζοντάς το, επέστρεψα στα παιδικά - εφηβικά μου χρόνια, όταν οι ταινίες του είδους μεσουρανούσαν. Διαπίστωσα ότι είναι βαθειά χαραγμένες στο υποσυνείδητό μου, αν και στις δεκαετίες που ακολούθησαν απαξιώθηκαν πλήρως από τους κριτικούς και οπαδούς του ποιοτικού κινηματογράφου.
Ακολουθώντας τις σελίδες του καταλόγου, οι αναμνήσεις ξεπηδούσαν σε κάθε σελίδα του! Ξεχασμένοι πρωταγωνιστές, τίτλοι που τότε χάλαγαν κόσμο και μια ολόκληρη δεκαετία –από τις πιο όμορφες της γενιάς μου– με αμέτρητες επικές ταινίες, δεκάδες χιλιάδες κομπάρσους, εκπληκτικά για την εποχή εφέ και κρυφά ποιοτικά στοιχεία.
Και κάτι πολύ σημαντικό για τους τότε δεκάχρονους και πάνω: Οι ταινίες αυτές είναι συνδεδεμένες με τη σεξουαλικότητά μας, αφού τότε… υποκαθιστούσαν τις (ανύπαρκτες) ερωτικές ταινίες! Ανάλογα με τα… γούστα μας, επιλέγαμε τις πρωταγωνίστριες-σεξουαλικά πρότυπα, που σημάδευαν υποσυνείδητα τον ερωτισμό μας. Χάρη στον Άγγελο ξαναθυμήθηκα τη Ροσάνα Ποντεστά και την ερμηνεία της στην «Σκλάβα της Ρώμης», που την κατέστησε τότε είδωλό μου! Ημίγυμνα σώματα πανέμορφων πρωταγωνιστριών, που μπορούσαμε χωρίς ενοχές να απολαύσουμε, αφού ο (ελάχιστα) λανθάνων ερωτισμός κρυβόταν πίσω απ’ το άλλοθι της… ιστορικής ταινίας!
Στον πλούσιο φωτογραφικό κατάλογο, κορυφαία η φωτό της Σοφίας Λόρεν «τόπλες», που με το ζόρι κρύβει τα στήθη με τα χέρια της! Όσο το σκέφτομαι, τόσο πιο πολύ καταλήγω στο ότι ο ερωτισμός και όχι ο "ηρωισμός" ήταν το κυρίαρχο στοιχείο των ταινιών της "χλαμύδας"!
Τέλος, στη (βέβαιη!) επανέκδοση του βιβλίου, θα πρέπει να υπάρχει μια λίστα με τους πιο γνωστούς ηθοποιούς που παρέλασαν από αυτές τις ταινίες. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στους: Στιβ Ριβς (αναμφισβήτητος κυρίαρχος του είδους!), Γιούλ Μπρίνερ, Όρσον Γουέλς, Γκρέγκορι Πεκ, Άβα Γκάρντνερ, Πίτερ Οτούλ, Βίνσεντ Πράις, Τζέιν Μάνσφηλντ, Άντονι Κουήν, Σοφία Λόρεν, Πολ Νιούμαν, Νάταλι Γουντ, Ρότζερ Μουρ, Ρίτσαρντ Μπάρντον, Ελίζαμπεθ Τέιλορ και πολλοί άλλοι».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χλαμύδα - β' έκδοση